Program hösten 2025
Ny styrelse, nya ordföranden
Stockholmskretsen har en historia av delat ordförandeskap, och nu är vi två ordföranden igen, Gertrud Nerpin och jag, Kerstin Petersson. Gertrud har varit vice ordförande och är också verksam i styrelserna för flera andra trädgårdsföreningar. Själv har jag hjälpt tidigare styrelser med trädgårdbesökscirklar och beställning av fröer från utländska odlingsföreningar (fram tills EU-reglerna gjorde det svårare att beställa från frölistor i England och USA). Jag har tidigare suttit i styrelsen i slutet på 90-talet och runt millenieskiftet. Även Olga Shilkova (webbsida, Facebook, Instagram) är ny, liksom Nora Werneman, som numera skriver våra protokoll. En ny suppleant har vi också fått, Majvor Tharander, som bland annat hjälper till med lotterierna.
Aktiviteter under sommaren
Trädgårdsbesökcirkeln
Cirkeln är igång, och vi har börjat besöka varann för att titta på trädgårdar, för att prata trädgård ohämmat utan att någon tycker att man är tråkig, och för att ha trevligt. Årets cirkel är fulltecknad, men till nästa år tar vi emot anmälningar och startar om på nytt. Man behöver inte ha en ”färdig” trädgård att visa för att vara med – bara vara beredd att ta emot gruppen en gång under odlingssäsongen.
Trädgårdsbesök
Vi har inga arrangerade trädgårdsbesök planerade. Men om någon kan tänka sig att visa sin trädgård för enskilda besök där man först kontaktar trädgårdsägaren och bestämmer datum och tid, eller ett visst datum och en viss tid, kontakta Kerstin Petersson, [javascript protected email address] Land arrangerar öppen trädgård 20 juli.
Tisdagen den 19 augusti 18:00 – 19:30
Nya medlemmars möte hos Gun Skybrand, Diskusvägen 21, Tallkrogen


Vi bjuder in till en träff för att du som ny medlem (övriga medlemmar är förstås också välkomna) ska få en möjlighet att bekanta dig med vår verksamhet under trevliga former. Under kvällen blir det fika och mycket prat om växter samt en tur i Guns trädgård! Att få möjlighet att lära känna andra medlemmar och utbyta erfarenheter gör att kommande möten, kurser och resor med mera blir roligare och något att se ännu mer fram emot. Välkommen till denna trädgårdsträff!
Anmälan till: gun.skybrand@telia.com eller tel: 070-878 80 39
Lördagen den 30 augusti, 13:00 – 17.00
Trågkurs hos Gun Skybrand, Diskusvägen 21, Tallkrogen


Odlingstråg passar för små alpiner och andra mindre växter som kan presenteras som ett litet minilandskap.
På denna kurs behöver du ta med en form (tillverkad av plast eller trä) till tråget och gummihandskar. Det behövs bara en yttre form (precis som när man gör en paj) och en sats räcker till en form på ca 35 x 40 cm och en höjd på ca 20 cm. Ta även med ett kärl att blanda massan i. Det finns tillgång betonghinkar men de räcker inte till alla på en gång. Recept på tråg kommer att delas ut.
Vi håller till på en gräsmatta och har du svårt att sitta på marken, ta då med en liten pall eller liknande. Tänk också på att ta med fika och dricka.
Kursledare: Gun Skybrand
Pris: 225 SEK (inkl. material till ett tråg på ca 35x40x20 cm.)
Anmälan till: gun.skybrand@telia.com eller tel: 070-878 80 39, senast 16 augusti
Bergianskas höstfest 7 september, 11:00-15:00

Vi kommer att informera om STA, sälja lotter, och det blir växtförsäljning.
Intresserade säljare ska anmäla sig till Gertrud Nerpin, gertrudnerpin@gmail.com, 070– 945 19 30. Säljare lämnar två plantor till lotteriet.
Höstens föredrag
Praktiskt inför föredragen
- Föredragslokal hösten 2025 är Nockebysalen, Alviks kulturhus. Gustavslundsv. 168A, T-bana eller tvärbanan Alvik.
- Du anmäler dig till brittmarielundmark7@gmail.com. Senast onsdagen innan föredraget. Vid förhinder är det viktigt att du avbokar.
- Avgiften för föredrag är 100 kr, vilket inkluderar kaffe/te och hembakat för den som kommer till lokalen. Betalning via Swish: 1233467982 eller kontant när du kommer till lokalen.
Lördagen den 18 oktober, 13:00 – 15:00
Johnny och Pia Karlsson håller föredrag om sin trädgård
Johnny och Pia har en utomordentligt fin trädgård, med många intressanta växter, så se fram emot ett inspirerande föredrag!
Johnny: I föredraget kommer jag att berätta om hur vi byggt upp våra stenpartier och även våra skuggpartier, s.k. Woodland, och visa exempel på växter som vi odlar i dessa miljöer.
Lördagen den 15 november, 13:00 – 15:00
Våga odla tulpaner! Föredrag med Eva Rönnblom


Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist, illustratör och författare av trädgårdsböcker håller föredrag om att odla tulpaner från olika sortgrupper och få tulpaner som avlöser varandra i blomning, från början av april till mitten av juni. Eva tar också upp vegetativ - och sexuell förökning av tulpaner, tulpanmanin på 1600-talet och vad är egentligen en äkta Rembrandtulpan? Ståndort, jord, växtnäring, väldoftande tulpaner och att skydda tulpanerna från hungriga rådjur, harar och olika sjukdomar som kan drabba tulpaner.
Gratislotteri med någon växt och några lökar av sommartulpan och av vildtulpan som vinster.
Lördagen den 6 december, 13:00 – 15:00
Frölistemöte. ”Fröer du inte visste att du ville så” med Ann-Christine Holmgren, Annika Hultman, Pia Myrberg, Kerstin Petersson och Gun Skybrand


När frölistan kommit är det dags att fundera över vad man vill beställa.
En gång i tiden höll Erik Johansson i Älvsjö frölistemöten där hela frölistan gicks igenom från början till slut. Den kunskapen har nog inte någon medlem i dag, men vi är några som brukar så, och som kommer att presentera släkten och arter från frölistan som vi gillar, och hur man sår dem.
Ett möte för dig som inte vet vad du ska beställa från frölistan, eller bara vill titta på vackra blomsterbilder, eller träffa oss andra trädgårdsnördar innan helgerna!
Nästa år – i stället för Riksmöte
Nästa år är det ingen krets som förklarat sig villig att anordna ett Riksmöte. I stället anordnar Sörmlandskretsen, med hjälp av Östgötakretsen, Närkekretsen, Mälardalskretsen, Upplandskretsen, Nynäshamnskretsen och oss, en gemensam växtmarknad i Katrineholm den 13 juni. Tanken är att det även ska finnas öppna trädgårdar i anslutning till den 13:e, förmodligen dagen före och dagen efter.
Planering pågår och vi hoppas på många säljare och många köpare, och vi hoppas att vi även kan bjuda på några öppna trädgårdar.
Varning för lövplattmasken
Som om det inte räckte med mördarsniglar och annat elände har vi nu även fått in lövplattmask i Sverige
Lövplattmask (Obama nungara) är en ny invasiv art som upptäcktes första gången i Sverige under 2024. Den har därefter hittats i flera län. Det finns risk att den orsakar stor skada i naturen och för jordbruket. Därför är det av största vikt att förhindra att den sprids i Sverige.
Lövplattmasken, med artnamnet Obama nungara, är en plattmask som härstammar från Sydamerika.
Lövplattmasken har oavsiktligt förts in i Europa och USA via handel med växter. Den är etablerad i stora delar av Europa, bland annat i Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna, och är sedan 2024 även påträffad i Sverige. Här har den mestadels hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg. Det har även konstaterats att lövplattmask har hittats i plantor som planterades i parker sommaren 2024.
Om du hittar en lövplattmask måste du rapportera det till inköpsstället. Ta en bild och kontakta din länsstyrelse eller rapportera till artportalen www.invasivaarter.nu. Tänk på att plattmasken kan finnas i en kruka du köper utanför t ex Coop, Lidl eller ICA – inte bara i plantor i traditionella plantskolor.
Så känner du igen lövplattmasken
- Lövplattmasken är ca 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Den svenska plattmasken är mycket mindre.
- Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
- Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
- Lövplattmasken är ett rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den lever på jorden och hittas i naturen oftast under träbitar, stenar och löv.
- Arten är mest aktiv efter skymningen.
Kontrollera så här
- Kontrollera växter du köpt innan du planterar dem.
- Kolla marken under krukan, krukans undersida och under eventuella tråg och backar. • Lyft plantan ur krukan och kolla i krukan och på rotklumpen.
- Använd handskar, eftersom masken har ett slem som kan vara irriterande på huden.
- Lys med ficklampa, även dagtid. Plattmaskarnas slem gör att de reflekterar ljus och syns bättre mot bakgrunden.
- Lägg plattmasken i en burk och lägg burken i frysen i ett dygn. Eller lägg dem i en burk och häll över kokande vatten.
- Isolera plantorna och kontrollera dem igen nästa dag. Gör om proceduren tills det gått två dygn och du inte hittat några maskar.
Mer information
www.lansstyrelsen.se/skane information-om-lovplattmasken.pdf