Programsida

Program vår och sommar 2020

Flertalet föreläsningar hålls i Östermalms föreningsråds lokaler på Valhallavägen 148 men någon gång är vi på Norrtullsgatan 12, Brygghuset. Läs noga i programmet.

Vid alla föreläsningar serveras kaffe med hembakat bröd i pausen. Vi håller också lotteri med köpta och fådda vinster. Ta gärna med av ditt överskott av växter, böcker, tidningar och annat trädgårdsrelaterat.

Föreläsningarna börjar vanligen 13.00. Innan dess kan du köpa lotter, handskar, krukor mm eller låna böcker i biblioteket.

Du som är medlem bör ha fått programbladet i brevlådan. Om inte, hör av dig.

 

Program 2020

Lördag den 1 februari 12.30

Det finns inga hopplösa lägen - Dan Rosenholm

Dan Rosenholm, trädgårdsskribent, fotograf, lantmätare och doktor i geografisk information har haft ett stort trädgårdsintresse i 40 år samt givit ut 7 trädgårdsböcker, några av dem tillsammans med sin fru. Den senaste fr. 2019 heter “Trädgårdshandbok för hopplösa lägen”. Denna föreläsning tar sin utgångspunkt i denna bok och handlar om att det till synes hopplösa läget kan med rätt kunskap förvandlas till något riktigt vackert.

Plats: Valhallavägen 148

Anmälan senast: 29 januari

Anmälan till: Stina Persson, stina.l.persson@bredband.net

 

Lördag den 29 februari 12.30

Inspiration för vackra rabatter i olika lägen -

Håkan Stenström

Hur man bygger upp en rabatt så den blir snygg från alla håll och gärna håller hela säsongen. Exempel på hur det kan se ut när man utgår från olika förutsättningar som sol, skugga, jord osv. Vi får också ta del av Håkans favoriter från trädgården och kanske en och annan sippa.

Plats: Valhallavägen 148

Anmälan senast: 26 februari

Anmälan till: Stina Persson, stina.l.persson@bredband.net

 

Tisdag den 17 mars 18.00-20.30

Livet i jorden - Emma Jansson, forskare

Emma Jansson har en magisterexamen i Miljövetenskap och odlar sin villatomt i Åkersberga. Våren 2019 deltog hon på en odlingskurs i England hos ”no-dig”-gurun Charles Dowding. Där fick hon upp ögonen för att det finns mycket ny forskning om mikrolivet i jorden som fler kan ha nytta av för att odla bättre. Hur kan vi gynna mikrolivet för att få friskare plantor? Hur kan vi ”bygga jord”? Hur viktiga är egentligen daggmaskarna?

Plats: Valhallavägen 148

Anmälan senast: 13 mars

Anmälan till: Stina Persson, stina.l.persson@bredband.net

 

Lördag den 21 mars 12.30

ÅRSMÖTE

Kallelse och dagordning finns i programbladet.

Kerstin Pettersson & Pia Myrberg -

från resor till Japan med bilder från höst- och vårträdgårdar.

Bilder och berättelser från resor till Japan under höst och vår.

Plats: Valhallavägen 148

Anmälan senast: 18 mars (om du vill fika)

Anmälan till: Stina Persson, stina.l.persson@bredband.net

 

Lördag den 18 april. 12.30

Larz Danielsson - lökodling i norr, mina egna

odlingserfarenheter

Larz tar upp och visar bilder på lökväxter som han odlar i sin trädgård. Han beskriver arter och odlingsråd utifrån egna erfarenheter samt ger lite mer bakgrundsfakta kring arternas härkomst och släkte. Larz är välkänd bland många trädgårdsamatörer inte minst för sin försäljning av trädgårdsväxter som vi inte hittar i de vanliga plantskolorna. Larz kommer att ha med sig och sälja växter i anslutning till föredraget.

Plats: Valhallavägen 148

Anmälan senast: 15 april

Anmälan till: Stina Persson, stina.l.persson@bredband.net

 

Söndag den 10 maj

Trågkurs hos Gun Skybrand

Är du nyfiken på hur man tillverkar lätta tråg?

Välkommen på en endagskurs hemma hos Gun Skybrand. Vi köper

in material som du betalar på plats, ett mindre tråg kostar 100 kr i materialkostnad och därutöver tillkommer en kursavgift på 75 kr.

Ta med dig en egen form. Formen kan vara en plastbalja, frigolitlåda eller någon annan form med de mått du tänkt dig. Du behöver bara den yttre formen. Plasthandskar och skyddande kläder är också nödvändiga. Det tar ett antal timmar så ta gärna med dig lunchkorgen. Fika ingår i kursavgiften.

Anmälan görs till Gun Skybrand, tel 0708-788 039

eller e-post: gun.skybrand@telia.com. Max antal personer 12!

Adress får du efter anmälan.

 

Lördag 23 Maj

Bussresa till Sörmland

Vi samlas i bussterminalen vid Centralen. Vår resa och avgångsgate annonseras på TV-skärmar bland de övriga resorna. Den brukar annonseras som ”Trädgårdsamatörerna”.

Bussen avgår kl. 08.00. Vi beräknar hemkomst c:a kl. 19.00.

Resan kostar 300 kr. Lunchkostnad tillkommer. Ta gärna med eget förmiddagsfika.

Anmälan och vidare upplysningar: karl-erik.lidberg@comhem.se

tel: 0739-17 12 31

Anmälan är bindande. Då du anmält dig och fått bekräftelse om en plats måste du senast den 1 maj sätta in avgiften på kretsens plusgiro nr 36 23 59-2

 

Trädgårdsbesökscirkel 2020

Trädgårdar under säsongen. Du behöver inte ha en "färdig" trädgård men alla måste ta emot ett besök av gruppen. Syftet är att utbyta erfarenheter och att få nya trädgårdskompisar (eller hålla kontakten med gamla) och inte minst att ha det trevligt. Om många vill vara med startar vi flera cirklar.

Anmälan till: Kerstin Pettersson, helst via e-post: kerstin.pettersson54@telia.com eller tel: 08-55 65 93 63 (sällan inne eller hemma tidig kväll men har telefonsvarare - det går bra att ringa fram till 22:00).

 

Söndag den 7 juni 11.00 – 15.00

Växtmarknad på Bergianska

Medlemmar är välkomna att sälja växter från sin egen trädgård, frösådder och delningar. Ingen avgift för medlemmar. Icke medlemmar betalar 200 kr på plats. Ta med eget bord.

Anmälan senast: Onsdag den 3 juni.

Anmälan till: Gertrud Sandberg, gertrud.m.sandberg@gmail.com

 

Onsdag den 19 augusti

Nya medlemmars möte hos Gun Skybrand i Tallkrogen.

Gun bjuder in till en träff för att du som ny medlem (även övriga medlemmar är förstås också välkomna) ska få en möjlighet att bekanta dig med vår verksamhet under trevliga former. Under kvällen blir det fika och mycket prat om växter och en tur i Guns trädgård! Att få möjlighet att lära känna andra medlemmar och utbyta erfarenheter gör att kommande möten, kurser och resor m.m. blir roligare och något att se ännu mer fram emot.

Vi sitter i Guns fina växthus. Välkommen till denna trädgårdsträff.

Anmälan till: gun.skybrand@telia.com, tel: 0708-789 918.

Sista anmälningsdag: 9 augusti