Programsida

Program hösten 2017

Alla föreläsningar hålls i Östermalms föreningsråds lokaler på Valhallavägen 148.

 

Tisdag 3 oktober 18:00-20:00 - Östermalms föreningsråd, i källaren

Medlemskväll med bildvisning mm                

Medlemmar visar bilder och berättar om växter, rabatter, odlings-erfarenheter eller hela trädgården, max 10 minuter per person. Ta med bilder på usb-minne eller mejla dem till Eva innan. Vi diskuterar frågor som ska tas upp på ombudsmötet (riksföreningens beslutande möte). Lotteri med växter från medlemmarnas trädgårdar. Ta med 1-5 växter (om du har överskott - inget krav). Ingen avgift denna kväll.

Anmälan till Eva Johansson, [javascript protected email address], senast den 27 september om du vill visa bilder.

 

Lördag 14 oktober, 12:30 - ca 15.00

Woodlandväxter, Gerben Tjeerdsma

Gerben kommer att berätta om att ”surjordsväxter ”inte är ett bra begrepp. Att pH-värdet inte är så viktigt som man säger. Det handlar om många andra faktorer. Han kommer att visa många fina bilder av ovanliga men även vanliga växter som man kan samplantera med rhododendron så att trädgården även är vacker när rhododendronen inte blommar. Visar också flera exempel på lökväxter som trivs ihop med rhododendron.

Anmälan sker till Eva Johansson, eva.johansson33@gmail.com, Tel. 070-396 94 93.

 

11 november, 12:30 - ca 15.00

Höstfärger i Japan, Kerstin Pettersson

I Japan går man ut i parker och trädgårdar och tittar på koyon - höstfärgerna - precis som man går ut och tittar på körsbärsblomningen på våren. Kerstin Pettersson har varit i Japan på hösten några gånger och kommit hem med bilder på trädgårdar med glödande lönnar, ”friserade” tallar och azaleor, stenar och krattat grus. Det blir också bilder från chrysantemumutställningar, på den flera meter höga Dahlia imperialis och på många vackra trädgårdsdetaljer.

Anmälan sker till Gertrud Sandberg, gertrud_sandberg@hotmail.com. Tel. 070-945 19 30.

 

Lördag 9 december, 12:30 - ca 15.00

Buskar, träd och klättrare, Tomas Lagerström

Dagens sortiment av vedartade växter i garden center och trädgårdsbutiker har aldrig varit större än nu samtidigt som man lätt via några knapptryckningar kan komma åt stora delar av den internationella marknaden och det helt enorma utbud som finns. Men vad skall man välja? Vad kommer att överleva här?

Kvällens föreläsning bjuder på spännande och vackra växter som kommer att kunna ge färg och doft till era balkonger, kolonier och trädgårdar. Tomas Lagerström är utbildad landskapsarkitekt men som hela sitt 40-åriga yrkesliv har ägnat sig åt att undervisa landskaps- arkitektstudenter i växtkännedom och växtanvändning samt vid sidan arbetat med växtutveckling/växtförädling av träd, buskar och klätterväxter. Tomas deltog som svensk representant i en nordisk växtinsamling till Syd-Korea 1976. Det har satt spår i det svenska sortimentet, t.ex. koreansk pipranka, pagodklematis `Love Child´ och koreansk plymspirea. Tomas har varit en av huvudaktörerna i utveckling av E-systemet, växter utvalda för svenskt klimat.

Anmälan sker till Susanne Hoogendoorn, hoogendoornsusanne@hotmail.com, Tel. 070-783 93 79