Programsida

Program våren 2018

Alla föreläsningar hålls i Östermalms föreningsråds lokaler på Valhallavägen 148.

Vid alla föreläsningar serveras kaffe med hembakat bröd i pausen. Vi håller också lotteri med köpta och fådda vinster. Ta gärna med av ditt överskott av växter, böcker, tidningar och annat trädgårdsrelaterat.

Föreläsningarna börjar 13.00. Innan dess kan du köpa lotter, handskar, krukor mm eller låna böcker i biblioteket.

 

Lördagen den 20 januari 12:30 - ca 15:00 - Östermalms föreningsråd

Hur ska ett bra gödselmedel se ut om växterna får bestämma? Tom Ericsson

Trädgårdsbutikernas utbud av gödselmedel är idag mycket omfattande. Nu finns produkter avsedda för orkidéer, kaktusar, bonsaier och pelargoner. Även växterna i trädgården har fått egna gödselmedel designade för rhododendron, rosor, gräsmattan och köksträdgården. Men behövs verkligen alla dessa gödselmedel och hur ska ett gödselmedel se ut om växterna själva får bestämma? - frågor som kommer att behandlas under föredraget. Mycket av informationen som når oss amatörodlare via böcker, tidningar, TV och radio är inte faktabaserad, utan handlar om tyckande och känslor om vad som kännetecknar ett bra respektive dåligt gödselmedel. Vi får också lära oss om för och nackdelar med stallgödsel, mineralgödsel och alternativ som t.ex. algomin - både för växterna i din trädgård och i ett större perspektiv.

Tom Ericsson är pensionerad lärare och forskare från SLU och en passionerad odlare av växter från jordens alla hörn

Anmälan till: Eva Johansson, eva.johansson33@gmail.com eller sms till 070-3969493
Sista anmälningsdag: onsdagen den 17 januari

 

Lördagen den 17 februari 12:30 ca 15:00 - Östermalms föreningsråd

Klematis, sorter och odling! Lotta Bernler

Vi är väldigt glada att kunna hälsa Lotta, trädgårdsamatör från Göteborg som har sin trädgård utanför Ljungskile. Hennes trädgård på närmare 4000 kvm ligger i en norrsluttning där mycket fokus ligger på rhododendron, magnolior, hostor, dagliljor och skägglösa irisar. Hon är även särskilt intresserad av klematis som hon denna gång kommer att prata om och visa bilder på. Klematis i allmänhet och från hennes egen trädgård i synnerhet.

Anmälan till: Lisa Hällfors, lisa@lhform.se eller sms till 070-5302070 Sista anmälningsdag: onsdagen den 14 februari.

 

Lördagen den 17 mars 12:30 ca 15:00 - Östermalms föreningsråd

Årsmöte och föredrag av Kenneth Nilsson - Mitt liv i torra backen.

13.00 - 14.00 Kenneth Nilsson, känd från Allt om Trädgård mm brukar vi koppla ihop med fuchsior men den här gången får vi ta del av Kenneths erfarenheter av att odla i ett riktigt torrt läge. Kunskaper som verkar bli allt mer aktuella för oss alla när klimatet förändras. Kenneth har en sluttande koloniträdgård i Södra Årstalunden som ligger högt med härlig utsikt över Mälaren. Trots det magra underlaget och svårighet att få vatten att stanna kvar så har Kenneth en av de frodigaste och vackraste trädgårdar man kan tänka sig. Hur gör han?

14.00 - 14.30 Kaffe och lotteri.
14.30 - ca 15.00 Årsmötesförhandlingar.

Se kallelse och föredragningslista i programbladet.

Anmälan till: Inger Palo, inger.palo@gmail.com eller sms
till 070-5848910
Sista anmälningsdag: ons. den 14 mars (självklart är du välkommen till årsmötet utan anmälan men vi vill kunna beräkna kaffe mm).

 

Torsdag 22 - söndag 25 mars - Stockholmsmässan, Älvsjö

Nordiska trädgårdar

Tema 2018 är ”Mixa och maxa”, läs mer på

www.nordiskatradgardar.se

Medlemmar som besöker vår monter får en liten present. Läs mer om mässan i vår tidning Trädgårdsamatören.

Trädgårdsamatörerna kommer som vanligt ha en monter på mässan som arrangeras i Älvsjö. Riksföreningen har huvudansvaret men flera av kretsarna runt Stockholm hjälps åt med bemanning mm.

Du som vill vara med och bemanna montern (det är väldigt trevligt). Kontakta: Eva Johansson via e-post, eva.johansson33@gmail.com eller på något av vårens tidiga möten.

Kretsarnas medlemmar har också möjlighet att medverka genom att sälja egna frösådda eller delade växter i montern. Vill du sälja växter? Kontakta: Eva Johansson om vilken/vilka dagar som skulle passa dig.

 

Lördagen den 7 april 12:30 ca 15:00 - Östermalms föreningsråd

Liljor, sorter och odlingstips! Peter Möller från Danmark

Föredrag och försäljning av ett stort utbud av orientaliska och asiatiska liljor.

Peter talar danska men har med sig en översättning till svenska av sitt föredrag så att vi alla ska kunna följa med. Föredraget handlar om olika typer av liljor och vad de behöver för att trivas i våra trädgårdar. Vi får även ta del av Peters kunskaper om gödning, olika sjukdomar och skadedjur som kan drabba våra liljor, som besvärliga liljebaggar.

Vill du hinna fundera innan mötet på vilka liljor du vill köpa? Beställ en lista samtidigt som du anmäler dig så får du den via e-post.

Anmälan till: Anita Cederström, anita.cederstrom@tele2.se Sista anmälningsdag: onsdagen den 4 april.

 

Onsdagen den 23 maj - 17:30 Skansen

Trädgårdsvandring på Skansen

Redan när Skansen grundades 1891 planterades träd, buskar och blommor för att förvandla en karg klippa till en grönskande oas. Den ursprungliga tanken var att gårdarnas omgivningar skulle ge en bild av det landskap och den bygd de kommer ifrån.

Vi får en guidad visning i Skansens trädgårdar. Vandringen tar 2 tim. Bra skor rekommenderas. Kostnad 100 kr per person. Se kretsens websida för uppdaterad info om vandringen samt mötesplats.

Anmälan till: Gertrud Sandberg, gertrud.m.sandberg@gmail.com eller sms till 0709-45 19 30
Sista anmälningsdag: måndagen den 14 maj.

 

Trädgårdsbesökscirkel 2018

Nu är det dags för cirkel igen! En grupp om c:a 10 personer besöker varandras trädgårdar under säsongen 2018. Du behöver inte ha en "färdig" trädgård, men alla måste ta emot ett besök av gruppen. Syftet är att utbyta erfarenheter och att få nya trädgårdskompisar (eller hålla kontakten med gamla), och inte minst att ha det trevligt. Om många vill vara med startar vi flera cirklar.

Anmälan till: Kerstin Pettersson, helst per email, kerstin.pettersson54@telia.com eller 08-55 65 93 63 (sällan inne eller hemma tidig kväll, men har telefonsvarare det går bra att ringa fram till 21:30.)
Senaste anmälningsdag: måndagen den 30 april.

 

Torsdagen den 16 augusti - Tallkrogen

Nya medlemmars möte hos Gun Skybrand

Gun bjuder in till en traäff för att du soom ny medlem (även övriga medlemmar är förstås också välkomna) ska få en möjlighet att bekanta dig med vår verksamhet under trevliga former.
Under kvällen blir det fika och mycket prat om växter och en tur i Guns trädgård! Att få möjlighet att lära känna andra medlemmar och utbyta erfarenheter gör att kommande möten, kurser och resor m.m. blir roligare och något att se ännu mer fram
emot.

Vi sitter i Guns fina växthus. Välkommen till denna trädgårdsträff. Anmäl till: gun.skybrand@telia.com eller sms till 0708-788 039.

Senaste anmälningsdag: torsdagen den 9 augusti.

 

Söndagen den 26 augusti kl 10.00 - Tallkrogen

KURS: Vi tillverkar lätta tråg - hos Gun Skybrand

Är du nyfiken på hur man tillverkar lätta tråg?

Du är välkommen på en endagskurs hemma hos Gun Skybrand.
Vi köper in material som du betalar på plats, ett mindre tråg kostar 100 kr i materialkostnad och därutöver tillkommer en kursavgift på 75 kr.

Ta med dig en egen form. Formen kan vara en plastbalja, frigolitlåda eller någon annan form med de mått du tänkt dig. Du behöver bara den yttre formen. Plasthandskar och skyddande kläder är också nödvändiga. Det tar ett antal timmar så ta gärna med dig lunchkorgen. Fika ingår i kursavgiften.

Max antal personer 12!
Anmäl till: gun.skybrand@telia.com eller sms till 0708-788 039.

Senaste anmälningsdag: söndagen den 19 augusti.