Gödsel

En tjock och nördig bok om gödsel

Gödsel. Om trädgårdens näringsliv

Tina Råman

Bonnier Fakta

ISBN 9789174245356

256 sidor, Pris 235 kr på Adlibris

 Omsorg om jorden är grunden för en vacker trädgård.

Vi som älskar att gräva i myllan, är inte bortskämda med trädgårdsböcker som tar oss med ”på djupet”.

Författaren Tina Råman skriver med humor och entusiasm. Hon riktigt frossar i gödsel. Hon lyckas få ämnet superintressant , nästan glamoröst.

Hon berättar om kompost, biokol och andra sätt att förbättra jordstrukturen. Om mikroorganismerna i jorden – markens hjältar. Om näringsämnen som kväve, fosfor och kalium. Om att grundgödsla och stödgödsla.

 Valet mellan naturgödsel och konstgödsel är kontroversiellt, men det är inte svårt att förstå vad Tina Råman känner för. Hon berättar om gödsel från kor, hästar, får, getter och höns. Om vad den och vedaska, alger, benmjöl, gräsklipp och inte minst eget kiss kan göra för odlingen. Och vad olika växter vill ha på menyn för att utvecklas till sin fulla potential.

Bakom boken står tre kvinnor. Tina Råman är till yrket skribent och copywriter. Justine Lagache är prisbelönad formgivare. Fotografen Ewa-Marie Rundquist har uppmärksammats för sina konstnärliga porträtt, mode-, mat- och trädgårdsbilder.

Det ligger nära att tro att denna trio, med bakgrund i reklamens värld, fixat till en ytlig och glättig trädgårdsbok. Så är det inte. Gödsel – Om trädgårdens näringsliv är både maffig och vacker, både lustfylld och seriös.

I förordet säger de ”Vi hoppas att boken kommer till nytta i din odling, att gödsel kommer att betyda mer för dig och din trädgård. Och att du får uppleva den stora skillnad rätt gödsel gör”.

Det har de rätt i. Boken finns att låna i vårt bibliotek.

Åke Dahlström