Program våren 2025
Praktiskt inför föredragen
- Föredragslokal våren 2025 är Nockebysalen, Alviks kulturhus. Gustavslundsv. 168A, T-bana eller tvärbanan Alvik.
- Du anmäler dig till brittmarielundmark7@gmail.com. Senast onsdagen innan föredraget. Lämna ditt telefonnummer så vi kan kontakta dig om det blir någon ändring. Vid förhinder är det viktigt att du avbokar.
- Avgiften för föredrag är 100 kr, vilket inkluderar kaffe/te och hembakat för den som kommer till lokalen. Säg till vid anmälan om du vill delta via Zoom. Betalning via Swish: 1233467982 eller kontant när du kommer till lokalen.
- Betalning för deltagande via Zoom ska göras senast två dagar innan föredraget. Länk erhålls efter betalning. Om du inte kan delta eller betalar för sent för Zoom finns oftast möjlighet att se föredraget på YouTube under en månad, till samma kostnad.
Lördagen den 25 januari 13.00 - 15.00
Roger Elg, uppskattad föreläsare håller föredrag om växter för lundmiljöer.
Lunden är en miljö med speciell karaktär och uppbyggnad och som ger specifika förutsättningar för en viss typ av växtlighet. I detta föredrag presenterar Roger hur vi kan gestalta och bygga med träd, buskar och perenner i en mer naturlik stil.
Roger Elg är landskapsarkitekt, universitetsadjunkt och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Uppsala. Han undervisar på landskapsarkitekt- och landskapsingenjörsprogrammen på institutionen för Stad och land. Roger har fokus på gestaltning och förvaltning av vegetation i stadsplanering samt hantering av vegetation i kulturhistoriska miljöer.
Under många år har han utvecklat familjeträdgården i Rydbo-Saltsjöbad mellan Åkersberga och Vaxholm. Här finns en stor variation av växter och karaktärsrum med biologisk mångfald och naturen som förebild.
Lördagen den 22 februari, 13.00 – 15.00
Olga Shilkova och Kerstin Pettersson reseföredrag om Pruhonice.
I maj 2023 hölls en internationell konferens för alpinodlare i Pruhonice i Tjeckien med föredrag och trädgårdsbesök. Trädgårdsbesöken var till stor del i alpinträdgårdar men även i parker och arboretum. Olga och Kerstin visar bilder och berättar om sina upplevelser. Här finns något för alla, även dig som inte är en utpräglad alpinodlare.
Lördagen den 22 mars, 12.30 – 15.00
12.30 – 13.00 Årsmöte
Kallelse och dagordning i utskickat program, kan också beställas från [javascript protected email address].
13.00 – 15.00 Henning Bohne om Hammartorp och sin pionodling.
På en udde vid sjön Erken, i Hammarens lövrika naturreservat, 15 km nordväst om Norrtälje ligger Hammartorp. Där har Henning Bohne och hans familj under tjugo år förvandlat ett ödetorp till en magisk plats med byggnader uppförda i traditionsenlig stil och en cottage garden i ständig utveckling.
Säsongen börjar i mars-april med stora hav av lökväxter, vivor och julrosor, fruktblom och magnolia. I mitten av juni exploderar trädgårdens stolthet – pionsamlingen med över 1000 plantor. Under juni och september öppnas trädgården för besökare och då kommer nästa explosion - mängder av dahlior i alla färger och former.
Men redan nu, i samband med årsmötet 22 mars, berättar Henning för oss i STA Stockholm om sitt Hammartorp, sin pionodling, om gamla och nya odlingsvärda sorter. Hur trivs de bäst, i vilket läge och vilken jord?
Henning har också med sig pionrötter till försäljning.
Lördag 26 april 13.00 – 15.00 Håkan och Birgitta Stenström berättar om sina favoritväxter i trädgården.
Stenströms berättar om sin trädgård och sina favoritväxter. Trädgården är ett uppskattat besöksmål för trädgårdsamatörer ofta omnämnd som en av de finaste. Håkan och Birgitta bor utanför Sköldinge och kommer att berätta om favoriter. Favoriter med inriktning på vackra blommor, lundväxter och buskar. En blandning av de som finns i trädgården och har funnits. Växter, delningar och frösådder från trädgården kommer att finnas till försäljning.
Lördagen den 31 maj, 08.00 – ca 18.00
Bussresa till privata trädgårdar i västerled och handelsträdgården i Härnevi.
Planering pågår. Program med instruktioner för anmälan och betalning skickas ut via e-post så snart det är helt klart.
Lördagen den 24 maj 11.00 – 14.00 Växtmarknad på Bergianska
Marknaden kommer att hållas på ytan alldeles vid ingången till parken intill parkeringen. Här hittar du som vanligt ett stort utbud av ovanliga och vanliga växter från medlemmarnas trädgårdar.
Säljare får information vid anmälan. Anmälan till gertrudnerpin@gmail.com senast den 17 maj.
Maj – september, flera träffar enligt överenskommelse. Trädgårdsbesökscirkel 2025
Vi besöker varandras trädgårdar under säsongen. Du behöver inte ha en "färdig" trädgård men alla måste ta emot ett besök av gruppen. Syftet är att utbyta erfarenheter och att få nya trädgårdskompisar (eller hålla kontakten med gamla) och inte minst att ha det trevligt. Om många vill vara med startar vi flera cirklar.
Anmälan till: Kerstin Pettersson: kerstin.pettersson54@telia.com
19 augusti 18.00 – 19.30
Nya medlemmars möte hos Gun Skybrand i Tallkrogen.
Vi bjuder in till en träff för att du som ny medlem (övriga medlemmar är förstås också välkomna) ska få en möjlighet att bekanta dig med vår verksamhet under trevliga former. Under kvällen blir det fika och mycket prat om växter samt en tur i Guns trädgård! Att få möjlighet att lära känna andra medlemmar och utbyta erfarenheter gör att kommande möten, kurser och resor m.m. blir roligare och något att se ännu mer fram emot. Välkommen till denna trädgårdsträff!
Anmälan till: gun.skybrand@telia.com eller tel: 070-8788039.
Anmälan senast: 17 augusti
Program hos kretsarna i vår närhet Nynäshamns-, Sörmlands- och Upplandskretsarna hittar du via länksidan och här tillsammans med annat som kan vara värt ett besök: Sevärt i vår närhet
Växtmarknad i Bergianska september 2016
“The best purpose of a garden is to give delight and to give refreshment of mind, to soothe,
to refine, and to life up the heart in a spirit of praise and thankfulness.”
Gertrude Jekyll (1843–1932)